Važni datumi od 1990.-1995.

 

 • 25. ožujka 1990.; Poruka hrvatskih biskupa povodom Prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj
  Danas je O. župnik u Gali  i Gljevu poslije svete mise pročitao poruku hrvatskih biskupa  povodom Prvih demokratskih izbora. U poruci O. biskupi su pozvali na odgovornost svakog vjernika jer o svima ovisi budućnost Crkve i Hrvatskog naroda. Isto tako na poseban način je naglašena dužnost i obveza izlaska na izbore.
 • 22. travnja 1990.; Mali Uskrs, Prvi demokratski izboru u Hrvatskoj
  U Gali od 700 osoba koje imaju pravo na glas, na izbore izišlo 614 glasača
 • 27. studenog 1990.; Jaki potresi pogodili Cetinsku krajinu
  U 5. 38 i 5. 52 h, dva jaka potresa pogodila su Cetinsku krajinu. Zemlja je podrhtavala cijeli dan. Zabilježene su i velike materijalne štete. U Gali je teško oštećena škola, zatvorena je i nije za održavanje nastave.
 • 12. listopada 1991.; Oboren borbeni avion JNA
  Cijelo jutro, vojni borbeni avioni JNA , nadlijetali su Cetinskom krajinom šireći strah i paniku među stanovnicima. U 12. 20 h, jedan takvi borbeni avion pogođen je i oboren . Pao je ispred stare župske kuće u Otoku, raspršivši se u tisuću komada. Avion je oborio naš župljanin Branimir Tomašević.
 • Božić 1991.;
  Zbog  ratnih prilika u župi kao i ostalim župama Cetinskog dekanata nisu održane mise Ponoćke.
 • 13. siječnja 1992.; Vatikan (Sveta stolica) priznao Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.
 • 15. siječnja 1992.; Europska zajednica priznala Hrvatsku
  Europska zajednica (12 zemalja) i mnoge druge države priznale su Hrvatsku. Veliko slavlje u Gali i u Gljevu! Na crkvama su slavila zvona, na Gljevu Stipe Zebić remeta, a u Gali 70 – godišnjak Mile Brčić p. Petra.
 • 27. siječnja 1992.; Početak školske godine 1991./1992.
  Uslijed rata i od straha da četnici ne sruše Hidroelektranu „Peruća“, tek je danas za sela Galu, Gljev, Obrovac, Bajagić i jedan dio Glavica započela školska godina. Za djecu iz jednog dijela Gale župnik je ustupio kućnu kapelu za održavanje nastave.
 • 17.kolovoza 1995.; Oproštaj od hrvatskog vojnika i dragovoljca Domovinskog rata Mate Munivrane
  Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 1995., zadesila nas je tužna vijest da je na Oltar domovine svoj život položio naš župljanin i vitez Mate Munivrana Franin. U četvrtak poslijepodne 17. kolovoza na groblju Svih Svetih oprostili smo se od hrvatskog vojnika i pripadnika 126. domobranske pukovnije. Posljednji ispraćaj od ovoga hrvatskog viteza koji je u 26. godini dao svoj mladi život na prvoj crti bojišnice za jedinu domovinu okupio je mnoštvo žitelja Cetinske krajine.