Mučenik fra Metod Vezilić

Među četrdeset četvoricom mučenika, franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, nalazi se i ime fra Metoda Vezilića, šesnaesti mučenik ove Provincije po redu koga su partizani ubili. Nakon mjesec dana od krvavog pokolja u Gali, Otoku i Rudi, župa Gala opet je zavijena u crno. Domaći partizani iz Gale protjerali su župnika, župnu kuću i kapelu Sv. Ante devastirali. Stado ostade bez svoga pastira! „Bio je dobar svećenik, naobražen profesor i revan župnik. Prijatelji su mu savjetovali da se ukloni, ali on nije htio ostaviti svoga naroda, s kojim je dijelio dobro i zlo. Pokoj mu duši!“

Fra Metod  je rođen 26. ožujka 1883. u Sinju. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u rodnome gradu. Bogosloviju je polazio u Šibeniku i u Makarskoj. Za svećenika je zaređen 1905. godine. Bio je prefekt i nastavnik u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Poslije toga otišao je na sveučilište u Louvain, gdje je doktorirao. Vratio se u Sinj i radio kao profesor povijesti. U Prvom svjetskom ratu bio je vojni svećenik u Sinju, Sisku, Čapragu, Pešćenici i u Crnoj Gori. poslije toga bio je gvardijan u Sinju, župnik u Bajagiću i Potravlju, gvardijan na Visovcu, župnik u Unešiću, ponovno u Bajagiću i na kraju, od 1942., u Gali. Partizani su ga ubili prema svjedočanstvu jednog partizana iz Gale, koji je i sam bio svjedok njegova pogubljenja 24.(?) travnja 1944. na Vrdovu kod Sinja.

Prema nekima, komunisti su ga natjerali da zubima čupa travu. U usta su mu stavljali drvo. Posebno ga je mučio Dujo Bilođerić, koji ga je često posjećivao i prikazivao mu se prijateljem, a on mu je dokrajčio život. Domaći partizan iz Gale rekao je fra Rikardu Klapežu župniku Gale i Gljeva (1929. – 1941.) koga je fra Metod naslijedio, kako je fra Metod strijeljan na Vrdovu i bačen u jamu 24. travnja 1944. godine.

Fra Bernardin Topić, župnik i gvardijan Sinja, poslao je upravi Provincije 9. svibnja 1944. izvješće o smrti fra Metoda Vezilića. Međutim, u Arhivu Provincije toga spisa nema. Vjerojatno je uništen u strahu od premetačine samostana. Nakon fra Metodova ubojstva komunisti su htjeli uvjeriti narod o njegovu djelovanju protiv partizana i suradnji sa ustašama, pa o tom pišu u novinama tj. u Slobodnoj Dalmaciji.

Kakav je morao biti strašan Tvoj krvnik? Je li to uopće mogao učiniti čovjek? U ime koje ideje mogao tebi oduzeti život? Tvoj krvnik objavljuje carstvo sotone.“