Školstvo

Škola u Gali započela je s radom 1910. godine. Dokumenti upućuju kao je njezin prvi prostor bio u kući Joze Boškovića, a u pojedinim razdobljima pohađalo je školu od 45 do 80 učenika, najčešće u kombiniranim odjeljenjima.

Zapisano je da je prva učiteljica bila Palma Vuletić, a njezin je rad ocijenjen pohvalnim, poglavito vezano uz crkvene blagdane. Za stare Jugoslavije, dvadesetih godina, škola ima šest razreda, a učitelj je bio Frano Miljković. Vrijedi spomenuti jednu zanimljivost glede školske zgrade. Naime, zgrada u kojoj se nalazila škola, zbog novčanih je razmirica, pripala nekom sinjskom odvjetniku, koji je odmah povisio najamninu za njezino korištenje. Kako se mještani i novi vlasnik nisu uspjeli dogovoriti, školski nadzornik je obavijestio glavare sela da škola treba biti ukinuta. Na tu vijest selo je odlučilo skupiti novac i materijal za gradnju nove školske zgrade. Uvidjevši odlučnost sela da sagradi novu zgradu, vlasnik je spustio cijenu, koju je selo prihvatilo, pa je ubrzo započela obnova.

Poslije Drugog svjetskog rata u školi je bilo više od 40 učenika, 1950. godine škola broji 74, a 1953. čak 83 učenika, što je zacijelo najveći broj polaznika galjske škole. Od 1957. godine škola djeluje kao područna škola škole u Hanu/Obrovcu Sinjskom s imenom Dinarski odred, a danas s imenom Ivana Mažuranića. Tako djeca od Kosinca do Kuštrića od 1. do 8. razreda pohađa školu na Hanu. Djeca od Kuštrića do Krenice pohađaju prva četiri razreda u Gali a od 5. do 8. razreda školovanju nastavljau u centralnoj školi na Hanu.

U centralnoj školi na Hanu povodom Dana škole i u područnoj školi u Gali, 18. svibnja 2011., proslavljeno je sto godina organiziranog školstva u Gali.