Devet godina zatvora za miniranje Peruće

Borislav Đukić, nekadašnji general JNA, osuđen je u petak pred splitskim Županijskim sudom zbog ratnog zločina.

Bivši zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa, 70-godišnji Đukić osuđen je na devet godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima, piše 24sata.

On je nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane Peruća s 30 tona eksploziva, što je prouzročilo direktnu štetu od 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju potrošeno još 10 milijuna njemačkih maraka.

Unatoč strahovitom napadu, brana je izdržala naporima radnika HEP-a, a u slučaju pucanja brane 50 tisuća ljudi bilo bi u opasnosti. Tužiteljstvo je protiv njega podiglo još jednu optužnicu zbog ratnog zločina, a tereti ga se da je kao zapovjedni kadar uz još četiri pukovnika i jednog potpukovnika JNA, od kolovoza 1991. do Oluje izdavao naredbe topništvu i pješaštvu za napade na civilna naselja na šibenskom području.

Znali su i da vojnici sustavno ubijaju, zlostavljaju i muče stanovništvo hrvatske nacionalnosti, siluju žene, pale kuće i crkve, a svojim ponašanjem i nereagiranjem omogućili su ubijanje 118 civila. Inače, Đukić je uhićen 2015. godine u Crnoj Gori nakon čega je izručen Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *