Radost pohoda Čudotvorne Gospe Sinjske

U petak, 23. studenoga 2018., navršila se 32. obljetnica pohoda slike Čudotvorne Gospe Sinjske našoj župi i mjestu. Pohod su dogodio povodom 300. obljetnice dolaska slike Majke od Milosti iz Rame s fratrima i narodom, u Sinj i Cetinski kraj 1687. godine. Izvještaj je preuzet iz župne kronike.
 
Radost posjeta „Čudotvorne Gospe Sinjske“ prva je osjetila župa Gala – Gljev. Za ovaj posjet župa je se pripremala na poseban način cijeli deseti i jedanaesti mjesec. Moljene su zajedničke molitve u crkvama, a preporučena je i obiteljska molitva. Za ovu proslavu izdan je prigodni letak s programom duhovne obnove i same proslave. Održana je duhovna obnova. Propovijedi su imale sljedeće teme: „Marija i mir“, „Marija u životu kršćana, posebno u životu naše Krajine“, „Marija i molitva“ s naglaskom na obiteljsku molitvu.
 
Sam današnji dana 23. studenog 1986., bio je veličanstven, bio je „uistinu dan koji nam podari Gospodin.“ Dan koji će se pamtiti, a vjerujem i ostvariti svoje duhovne plodove u životu župe.
 
Već od jutarnjih sati mnogi su dolazili crkvi. Ushićenost i napetost rasli su sve više kako je se bližilo jedanaest sati. Čitav prostor oko Galske crkve je bio prepun. Mnogi rekoše oko dvije tisuće ljudi. Nisu došli samo župljani župe Gala – Gljev, nego mnogi iz okolnih mjesta i čitave Cetinske krajine, čak i iz Splita. Neposredno pred jedanaest sati napravljen je špalir od crkvenih vrata prema ulazu u groblje.
Taj prostor ukrašavalo je preko pedeset djevojaka, mladića i žena u narodnim nošnjama a čitava je staza bila posuta cvijećem. Kada je se pojavila Gospina slika oko 10. 57 h, odjeknula je pjesma svih prisutnih „O Gospe Sinjska“. Pred sami početak formiranja procesije, pokadili smo Gospinu sliku. Procesija je se kretalo oko crkve. Sliku su nosili momci u narodnim nošnjama.
 
U crkvi je O. župnik fra Stipe Šušnjara uputio prigodnu riječ. Naglasio je vjernost puka Cetinske krajine i ove župe prema Mariji u proteklim stoljećima, kao i prisutnost Marijine pomoći i zagovora: I danas se osjeća vjernost ovoga naroda Mariji kao i Marijin zagovor i pomoć prema ovom narodu.
 
Nakon prigodnih riječi O. gvardijana i čuvara Gospina svetišta fra Luke Livaje i župnika župe Čudotvorne Gospe Sinjske fra Stanka Milanovića, mladi iz Gale održali su recital koji je bio posvećen 300. obljetnici dolaska naroda i Gospine slike iz Rame u Sinj.
 
Sveto misno slavlje predvodio je o. gvardijan fra Luka Livaja. „Osjećam suvišnost svojih riječi, jer danas nam sama Gospina prisutnost govori“, naglasio je O. gvardijan.
 
Poslije misnog slavlja obnovljena je posveta župe Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Zatim je Marijin lik iznesen ispred crkve gdje je udijeljen blagoslov sa Gospinom slikom na sve četiri strane. Nakon blagoslova Marijin je lik uz pjesmu, cvijeće i suze ispraćen do automobila kojim je vraćen u Sinj.
 
Za ovu prigodu podijeljeno je 1600 Gospinih sličica. Na ovom slavlju uz O. župnika sudjelovala su i ostala braća svećenici: fra Luka Livaja gvardijan, fra Stanko Milanović župnik Sinja, fra Dušan Moro, fra Stjepan Čovo, fra Augustin Akrap, fra Božo Lovrić, fra Karlo Bašić, fra Ante Vugdelija, fra Luka Delić, fra Mario Stipić, fra Petar Klapež đakon u Otoku i fra Jure Zebić bogoslov iz Gljeva. Pjevanje je predvodila s. Vjera Gulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *